Fängslade författares kväll: Caalaa Hayiluu Abaataa

Datum: Ons 15/11 2017
Kostnad: 0 Riksdaler

Välkomna till en speciell och angelägen kväll i gillestugan (=källaren) som vi så här på fängslade författares dag erbjuder i samarbete med Linneuniversitetets forskningscentrum Concurrences & Det fria ordets hus.

Dörrar kl 17, samtal från 18. Fri entré, men begränsat antal platser, så först till kvarn!

Caalaa Hayiluu Abaataa
En ung poet från Oromofolket i Etiopien, fängslas och torteras för sina regimkritiska dikter. På en polisstationen i Addis Abeba korsar hans väg de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som också sitter fängslade.

”I am coming to Sweden” skriver han plötsligt till Martin Schibbye en vårdag i maj 2013. Caalaa har flytt ur fångenskapen och blivit antagen som kvotflykting i Sverige. När han landar på Arlanda möter Martin Shibbye upp honom och han har sedan följt Caalaas liv på flykt. Nu börjar den verkliga utmaning för Caalaa. Livet som exilpoet i Sverige.

Klicka nedan för att lyssna till P1-dokumentären om Caalaa Hayiluu Abaataa “Grabben i cellen bredvid”

Läs mer om Caalaa och hans berättelse på Untold Stories.

Under paus kommer dj spela etiopisk musik och alla välkomnas att stanna på efterhäng/mingel en våning upp (öppet till 01).

Springer vi på etiopiska musiker bokar vi kanske dessa för ett framträdande – annars mottages gärna tips på sådana!

Välkomna!

Kommentar: I ett tidigt skede var även Martin Schibbye annonserad som talare denna kväll. Av personliga skäl tvingades han dock ställa in sin medverkan.