Kaah

Datum: Sön 19/11 2017
Kostnad: 120 Riksdaler

Pga. en bokningsmiss i samband med att vardagsrummet abonnerats ut ikväll kl 17-22, har vi beslutat att ändra upplägget för kvällens konsert. Till kassörens nackdel, men till folkets stora glädje blir det en riktig kulturbjudning. Så kom och var med när Kafé de luxe förvandlas till Kaahfé de luxe!

Vi öppnar upp gillestugan (=källaren) redan kl 19, med servering av hamburgare, tarte flambée och allsköns drycker.

Från kl 22 tar vi entré – vilken bara är 120 kr!

På scen 22:30.

Förköp finner ni här!

22.30: Kaah
Kaah var inte först med att göra svensk soul. Men han var först med att göra det med ett genuint avstamp i hiphopens gyllene era och dess skivbacksgrävande funk-och soul-arkeologi. Med ett unikt sound stakade han ut vägen för den svenska soulens framtid och gav den en identitet på egna ben. Och snart tjugo år efter debuten har han nu blivit något av en gudfader för dagens samtida soulgeneration. Ett album som den klassiska ”Soulrebell” var en ”To pimp a butterfly” femton år före sin tid, med Kaah som en blågul Kendrick Lamar, sprungen ur Östgötaslättens lätt osannolika funk- och hip hop-mylla. Och nu är han tillbaka.

Så var befinner sig Kaah med Jungl år 2017?

I en tid då den ständigt inspirerande musikhistorien är lättillgänglig på ett sätt som aldrig förr måste vi motsägelsefullt nog leta febrilt efter artister med en unik ljudbild. Någon som står ut i mängden. Någon enda som går sin egen väg. Men det tar inte många sekunder att identifiera Jungl som Kaahs nya singel – ingen är lika bekvämt hemma i den modernt popfuturistiska funken som han. Som alltid är hans soul en avancerad mosaik av vad som pågår i hans huvud. Där finns politiska undertoner som vasst kommenterar en orolig samtid enbart genom att drapera sig i en kostym av dansant funk. Där finns den genuint medvetna soulens lekfulla framtid, en slags analog soulkänsla för en digital tid – free your mind and your ass will follow. Men där finns också en kontrastfylld atmosfär med svartvit inspiration från det klassiska neo-noir-dramat Serpico, där Al Pacino spelar en polis som slåss en blodig strid mot korrumperade kollegor i 70-talets New York. Och där finns ekon av den klassiska funken från Ohio, en modern uppdatering av den känsla band som Ohio Players, Slave, Aurra, Zapp och Faze-O en gång handlade om. 2017 har Kaah hittat ett framtida sound som hämtar sin näring i den lekfullhet och de rötter där han en gång började.

Kvällens maffiga dj-uppställning finner du här.