Beaujolais Nouveau + Live: Hairbrain (CA)

Datum: Tor 16/11 2017
Kostnad: 0 Riksdaler

Vi firar denna traditionella opretentiösa vinfest från kl 16 tills ni går hem! Nytt för i år är att vi kommer servera vinet på tapp, vinet har alltså aldrig varit i flaska. Allt till hederligt husvinspris! Köket kommer servera finaste patên med cornichon och surdegsbaguett & fransk pizza (dvs. tarte flambée) kommer såklart också att erbjudas!

Live kl 17 + 21: Hairbrain (CA)
Vi gör kvällen komplett med levandes musik till det färsktappade vinet! Direkt från Kanada kommer duon Hairbrain bestående av Alan Mackie på ståbas/fiol och Anh Phung på flöjt och mandolin! Med fötterna i folkmusik spelar de en lika fantastisk som bred repertoar av traditionsburen musik ur den Kanadensiska repertoaren. Just ikväll spelar de ett fröjdfullt & fransk-inspirerat set med fokus på dans, sväng och improvisation – så kom njut av ljuva toner i såväl gom som öra! Hör på svänget i videon nedan och betänk sedan hur det kan låta när de tar steget ut ur skafferiet!

Begreppet Beaujolais Nouveau [båsjolää novåå] startade med att man helt enkelt firade årets skörd i distriktet (Beaujolais alltså!) med att dricka det färska vinet. Man buteljerade inte dessa viner utan tappade direkt ur faten när vinet var klart. När man så småningom fick rätt att buteljera Beaujolais Nouveau kom också hela skördefesten att exporteras. Det blev succé, framförallt var det den amerikanska marknaden som det till sitt hjärta.

Av tradition börjar man servera vinet tredje torsdagen i november – alltså just idag! T.o.m vårt kära spritmonopol är med och firar detta genom att släppa flaskorna just denna dag.

Och nu hakar vi på festligheten, med hull och hår. Kommer ni och firar med oss kan det mycket väl bli en tradition!

Bienvenue, copains!