Kl 18: It's Alive! Frankenstein i samtida populärfiktion

Datum: Fre 26/10 2018
Kostnad: 0 Riksdaler

Tillsammans med Linnéuniversitetet bjuder vi in till panelsamtal om arvet från Mary Shelleys Frankenstein i samtida populärfiktion.

Gillestugan (=källaren) öppnar 18, programmet startar 18.30 och håller på till ca 20.00. Fri entré, servering av mat och dryck.

Ett ruskigt spännande samtal om skräcklitteraturens mest ikoniska monster och dess betydelse för samtida populärfiktion.

Hur har arvet från Mary Shelleys roman förvaltats i vår samtids populärfiktion? Kan man tala om en feministisk Frankenstein? Hur har Frankensteins monster framställts i film och litteratur? Är Frankensteins skapelse ett politiskt monster? Vad händer när monstret själv får komma till tals och berätta om sin syn på världen?

I panelen medverkar följande forskare – och Frankensteinfantaster – från Linnéuniversitetet:

Anna Höglund, lektor i litteraturvetenskap, är kvällens moderator och ger en kort inledande presentation av Mary Shelleys roman Frankenstein.

Maria Nilson, lektor i litteraturvetenskap, talar om hur Frankenstein kan ses som en startpunkt för feministisk science fiction.

Johan Höglund, docent i engelsk litteratur, ska prata om Universal Studios Frankenstein (1931) och hur filmen kan tolkas som ett inlägg i samtidens rasbiologidebatt.

Magnus Eriksson, lektor i kreativt skrivande, talar om hur monstret blir en komisk gestalt i Mel Brooks skräckfilmsparodi Det våras för Frankenstein (1974).

Emma Tornborg, postdoktor i litteraturvetenskap, som talar om vad som händer när monstret får en egen röst.

Välkomna!