Beaujolais Nouveau - Fira årets skörd

Datum: Tor 01/01 1970
Kostnad: 0 Riksdaler

Kom och festa loss, häng i baren med årets josiga primörviner från Beaujolais.

Vi firar denna traditionella opretentiösa vinfest från kl 16 tills ni går hem! Vi kommer servera vinet på tapp, vinet har alltså aldrig varit i flaska. Allt till hederligt husvinspris! Från köket kommer det serveras korvar, ostar, surdegsbaguetter och fransk pizza (dvs. tarte flambée).

Begreppet Beaujolais Nouveau [båsjolää novåå] startade med att man helt enkelt firade årets skörd i distriktet (Beaujolais alltså!) med att dricka det färska vinet. Man buteljerade inte dessa viner utan tappade direkt ur faten när vinet var klart. När man så småningom fick rätt att buteljera Beaujolais Nouveau kom också hela skördefesten att exporteras. Det blev succé!

Av tradition börjar man servera vinet tredje torsdagen i november – alltså just idag! T.o.m vårt kära spritmonopol är med och firar detta genom att släppa flaskorna just denna dag.

Och nu har du också chansen att hakar vi på festligheten, med hull och hår.

Bienvenue, copains!