Kebnekajse

Datum: Lör 27/07
Kostnad: 195 Riksdaler

Kebnekajse
Entré 20:30 – 195 kr. Spelning i ett set kl 21. Förköp finnes!

Kultbandet Kebnekajse och Kafé de luxe fattade tycke för varandra redan 2015 då de senast var på plats. Och som vi har saknat dem! Sveriges hårdaste spelmän välkomnar oss in i ett elektrifierande allmogesväng. Ett minst sagt originellt band, som gått från en sjuttiotals-hårdrockande kvartett till att bli ett av de mest stilbildande banden i Sverige och utomlands.

När deras tunga version av Horgalåten drog fram på oräkneliga musikfester gick ringdansen runt så att hippiehåren fladdrade och knätofsarna rök. Kebnekajse – kända för sin elektrifierade spelmansmusik må vara ett kultband men de vägrar spela på nostalgi.

Det var när gitarristen Kenny Håkansson träffade riksspelmannen Björn Ståbi som nyfikenheten på de gamla spelmanstraditionerna började gro. När fröet väl var planterat började den spirande idén locka fler aktiva musikanter, bland andra violinisten Mats Glenngård i Homo Sapiens. Hösten 1972 slog de båda banden ihop sig, jazzgitarristen Ingemar Böcker och slagverkaren Hassan Bah anslöt sig – epoken “stora Kebnekajse” var född.

Man spelade traditionell spelmansmusik med moderna elektrifierade instrument. Kebnekajse har sedan nystarten renodlat och förädlat sitt musikarv. Utvecklat sitt omisskännliga sound där den udda rytmsättningen med dubbla basar till trummorna och slagverken bildar en pulserande ryggrad som gitarren och fiolen låter tonerna vila i eller explodera från. Tungt och tight, lätt och luftigt.

Välkommen till en ljudupplevelse utöver det vanliga!