Varmt välkomna på Visafton med Toni Holgersson och Dan Fägerquist, en dubbelkonsert med två av Sveriges finaste vissångare.Toni Holgersson har berört i mer än trettio år med sin omisskännliga röst och melankoliska, romantiska och drömska sånger. Dan Fägerquist har tidigare gett ut två album med den ryska vissångaren Vladimir Vysotskijs texter men nu sjunger han äntligen sina egna sånger. Nu slår de följe en bit på vägen.
TONI HOLGERSSON & DAN FÄGERQUIST
“I samma ögonblick som oktober dör beger jag mig till Medley i Malmö för att hålla värmen. Stolar står uppradade på golvet och Malmös gemytligaste rockklubb har blivit ännu närmre, nästan som ett vardagsrum. På scenen står Toni Holgersson i all anspråkslöshet. “Det här är en sån kväll då man vill presentera människor man tycker om för varandra” säger han och bjuder upp Dan Fägerquist på scenen.
Till dämpat nylonplock och med en magnetiserande närvaro trollbinder Fägerquist hela lokalen. Det går i det närmaste att ta på luften. Tidigare har jag bara hört hans Vysotskij-tolkningar, numera sjunger han sina egna visor. Bildrika och gåtfulla sagor, lika introspektivt grubblande som finurligt pillemariska. Om drakar, sensuella svalor och nakna kejsare. Om den nioåriga flickan som tappat bort sig på perrongen och om den fyraårige pojken som letar efter en regissör till livets teater. “Om ni förstår hälften av det här förstår ni dubbelt så mycket som jag” säger Dan och fortsätter att berätta om fyrvaktare, eldslukare och nordnorska kulturstipendium. Sökande, målande, dröjande och dubbelbottnat. Innan han kliver av scen vill han dock klargöra en sak. Han dementerar starkt att han skulle vara sångare, svamlare, målare, musiker, poet eller drömmare. Dan Fägerquist är "bara en av alla som hukar i det kalla och tänder svavelstickor för att en kort stund bli varm."
När Toni Holgersson kliver på scen tar han med oss på en resa genom decennier och drömmar längs vägen mellan lovande och tragisk. Den lille resandepojken som växte upp bland kåkfarare, cirkusartister och fosterhem, relegerades i sjunde klass, tog sig upp mot månen när åttiotal blev nittiotal och föll ner mot grovsoprum, hisschakt och heroin. “Jag är inte den jag borde vara […] men tack och lov inte heller den jag en gång var” sjunger Toni så det gör ont i hela själen i inledande “Den jag en gång var”. Det manierade tjejtjusarfiltret från nittiotalet har försvunnit och kvar är det nakna, vindpinade, rossliga berättandet. Uppbackat av en vibratodränkt akustisk gitarr i ett svart, svävande vemod.“Ska vi slänga alla piller och se om vi stannar hos varann?” frågar sig Toni i senaste singeln “Så mycket kärlek ska va”. Bland trasiga livsöden och missbruk är värmen, nyfikenheten och drömmarna kvar. Oavsett om han hungrar efter kärlek i “Låt trummorna tala”, sjunger om ensamstående morsor i “Nån att hålla om” sörjer farsan som satt på Hall, alltid var full och dog i cancer i “Hand i hand”. Han berättar innerligt och varmt om hur tvångsstiliserade Eugene som la av med amfetaminet när han träffade schizofrena Reidun genom ett brevinkast. Och om romantiken och det intensivt rogivande som får en att fastna i skiten. När han sjunger om smaken av svindel, räkningen i fickan och desperationen i att inte ha ett öre mer än igår i den socialrealistiska “Efter din himmel” rullar några tårar längs mina kinder.
Och inte är jag den enda som är uppenbart tagen. Trots att Toni sjunger att han är trött som natten blir det extranummer. Och ändå är det inte slut. Till stående ovationer ropar publiken in Toni ännu en gång. Det är inget Toni har förutsett. Han frågar efter önskemål. Någon önskar “Brev från en resandeflicka”, en annan Charlie Engstrand-covern “Gul tamburin”. Till slut blir det “Och så går dessa dagar”. En klar och tydlig avskedssång. Nästan renande. Annars hade det kunnat hålla på hela natten. Inte mig emot. Jag är förvisso överväldigad av den lågmälda intensiteten, de målande berättelserna och de trasiga människoödena. Men det är en överväldigan som det går att andas i. En som bygger på ro, värme och blå andetag. Luften går fortfarande att ta på, noterar jag och försvinner ut i mörkret.”
Söndag 30/3 2025. Dörrar 18.30. På scen 19.00